Jullie zijn dol op elkaar en bijna altijd samen. Je woont min of meer samen, maar echt officieel is het niet. Eerst blijft er een tandenborstel liggen in de badkamer en van lieverlee verhuis je nog wat meer spullen naar de woning van je grote liefde. Het hoeft niet altijd een hele bewuste keuze te zijn om te gaan samenwonen. En het gebeurt dan ook vaak dat er nooit een moment komt dat jullie hier iets over op papier gaan zetten of alles officieel gaan regelen. Zo kan er een bepaalde "eenheid" ontstaan die juridisch gezien geen eenheid is.
Het moment dat je daar achter komt is meestal een moment dat je het al zwaar genoeg hebt. Als je bijvoorbeeld uit elkaar gaat, als je partner komt te overlijden of bij een faillissement komt er al zoveel op je af, dat je niet zit te wachten op extra problemen of vervelende verrassingen. Toch zijn dat doorgaans de momenten dat je tot het besef komt dat het handiger was geweest als jullie ooit iets hadden vastgelegd.
Het gaan samenwonen kan ook een hele bewuste keuze en handeling zijn. Jullie zijn al een hele tijd bij elkaar en hebben besloten het officieel te maken. Jullie zoeken op huizensites totdat jullie een droomhuis vinden en gaan vervolgens samen bouwen aan jullie eigen stulpje. Als je samen een woning koopt dan is dat een spannende stap voor jullie. Je moet wel even langs de notaris maar vervolgens ga je klussen, schilderen en naar de woonboulevard.
Na weken of maanden al je energie en geld gestopt te hebben in jullie paradijsje, proost je op het geluk en de liefde en ga je over tot de orde van de dag. Je bent dan juridisch gezien mede-eigenaar en deelgenoot geworden in een eenvoudige gemeenschap maar zo kijken jullie niet naar elkaar. Het kopen van een woning is overigens wel een moment dat veel stellen ook gelijk een samenlevingsovereenkomst en een testament laten maken, maar dat gebeurt lang niet altijd. En als er een samenlevingsovereenkomst is dan is het lang niet altijd maatwerk. Wat zijn jullie rechten en plichten dan?
Het meest ideale moment om iets vast te leggen is in elk geval in de periode van rozengeur en maneschijn. Als je dan de basis vastlegt dan heb je iets om op terug te vallen. Maar ook als er iets verandert in jullie situatie is dat een uitgelezen moment om samen te bekijken of het verstandig is om daar iets over op papier te zetten.
Als jullie samenwonen en een kind krijgen dan moet je zaken regelen. Niet alleen ten aanzien van het vaderschap en het gezag, maar ook over jullie financiën. Als een van jullie bijvoorbeeld parttime gaat werken na de komst van de baby dan is dat meestal een beslissing die jullie samen nemen. Voor degene die daarmee inkomsten en pensioenopbouw gaat missen heeft die beslissing grote gevolgen. Die partner heeft dan wel de nodige verplichtingen maar weinig rechten.
Als een van jullie een vaste baan opzegt en gaat ondernemen dan kan het verstandig zijn om iets te gaan vastleggen of te wijzigen wat je al hebt vastgelegd.
Als de een financieel afhankelijk wordt van de ander dan gaat dat alleen maar goed zolang de relatie duurt. Jullie hebben gescheiden vermogens dus als dat allemaal in één pot gaat dan kan dit tot problemen leiden. Lost de één een schuld af van de ander, hoe zien jullie dit dan? Ontvangt één van jullie een schenking of erfenis en besteden jullie het geld samen aan een verre reis, aan een gemeenschappelijke woning of aan een auto voor de ander: wat is daarvan in jullie ogen de status? En hoe zit dat juridisch?
De gezonde spanning van de grote stap om samen te gaan wonen, staat in schril contrast tot de ongezonde spanning die ontstaat als de relatie eindigt door scheiding of overlijden. Een oplossing achteraf, als er überhaupt een oplossing mogelijk is, is zoveel lastiger en kostbaarder dan advies vóórdat je de stap waagt of als je al enige tijd samenwoont en er geen vuiltje aan de lucht is.
Een ‘adviesgesprek samenwonen’ kan op elk gewenst moment plaatsvinden: nadat je de beslissing genomen hebt maar voordat je verhuist; als je feitelijk al samenwoont maar nog niets geregeld hebt; maar ook op alle voorkomende momenten dat je je afvraagt of je nu iets zou moeten vastleggen of wat de consequenties (kunnen) zijn van een bepaalde gebeurtenis; of bijvoorbeeld als je al een samenlevingsovereenkomst hebt die je in een ver verleden hebt gesloten en je je afvraagt of die nog wel aansluit bij jullie situatie. Family Matters hanteert een vast tarief voor een dergelijk waardevol adviesgesprek. Daar doe je echt je voordeel mee. Want waar een boterbriefje je ook gelijk een onderdeel van het wetboek biedt, moet je als samenwoners zelf zoveel mogelijk je rechten en plichten regelen. Dat samenwonen eenvoudiger is, is beslist een misverstand!